Yogadagar i Naturen

På en gård vid havet, Bohuslän Sommaren 2021
June 28-2a Juli, Mån-fredag (4 dagar)
Pris: 1500kr    Instruktion sker på engelska

Yoga enligt hathatraditionen, med inslag av andra metoder för medvetenhet och hälsa. Avslappning och meditation.
Skog, havsbad, bastu, vandring, eldning. Vegetarisk mat.
Utmärkt yogaretreat för nybörjare.

Yogapass varje dag klockan: 07.00, 17.00 och 21.00 (möjligen extra)

Mat: 9.00, 14.00, 19.00

Avgifter:
Logi 100:-/ per dag
Mat: 150:- per dag
Yoga: 150:- / per dag
Max 8 deltagare.
Pris: 1500 skr

BankGiro: 5326-6656 (i samarbete med Hästekasen AB)
Ange: namn + yoga

Anmälan är bindande och vid avbokning återfås avgiften enbart om någon annan tar er plats.

Bokning: info @hastekasen.se (ta bort mellanslagen)
0721-51 22 44 (helst sms)

Our “green” approach is described here

Praktiskt
Ta med mjuka kläder att göra yoga i. Om du vill, ta med din egen yogamatta, annars så finns det. Ta med sängkläder. Det finns ingen TV, ingen radio, Ta helst inte med några “fiction-böcker”. Rökfritt! Om du måste använda din mobiltelefon gör det utom synhåll från huset. “Skylta” inte med ditt eventuella kaffedrickande. Delta i matlagning, disk och städ.

Det är en permakulturell experiementell småskalig ekologisk gård – här finns djur.

Start Måndag 12.00 
Avslut Fredag 15.00

Vissa pass gör vi på en gräsmatta.
En halvdag i tystnad (Torsdagen).


Ledare:
Det blir en, möjligen två stycken:

Sebastian är en äventyrlig månskensbonde som sedan 15 år tillbaka använt Yogan för att bla annat utvecklas till fridykare på VM nivå.
Specialitet: andning- och fokus/koncentrationsövningar.

Yoga

Yoga är modernt. Rent av trendigt. Det är också ett uråldrigt fenomen. Den har funnits som en metod för hälsa och personlig utveckling i tusentals år. Yoga handlar inte bara om de fysiska övningar som finns inom traditionen. Kroppsövningarna, eller Asanas, är ett av åtta steg inom yogan.

Målet för dessa åtta steg är att känslomässigt må bra. En känsla av frid och livskraftighet. För att må bra måste både kroppen och sinnet vara inblandat. För att kunna bearbeta känslor så måste det finnas ett visst mått av tankekontroll, eller åtminstone en “uppmärksamhet” på vad tankarna och sinnet gör. Sinnet som en beskrivning av vad vi kan uppleva och tankarna som det sätt vi behandlar/reagerar på dessa upplevelser. Något som den moderna neuropsykologin nu börjar kunna förklara. Sinnesintryck som föder känslor som föder tankar. Och ibland det omvända: tankemönster (vanor i vårt tänkande) som leder till känslor som formar vårt sätt att se på världen. Ett uttryck för vår personlighet: egenheter, vanor, beteenden.

Steg fem och sex handlar om detta: Pratayahara och Dharana. Uppmärksamhet (awareness), tankekontroll, koncentration.

Vill du kunna ta större kontroll över tankar och känslor så krävs en hälsosam och energisk kropp. 
För att träna uppmärksamheten och koncentrationen så är kroppen och andning utmärkta redskap. Steg tre och fyra: Asanas (kroppsliga övningar) och Pranayama (andningsövningar). Andningen, den kontrollerade andningen är en väg in i sinnet, ett sätt att arbeta med tankekontroll, att nå in i nervsystemets processer. En länk mellan kropp och sinne.

Steg ett och två beskrivs olika inom olika traditioner. I vissa fall beskriver det olika reningsprocesser (t ex tarmrensning), i andra fall olika sätt att förhålla sig till andra människor. Frågor om ärlighet och ansvar. Ett gott samvete och färre konflikter med sina medmänniskor gör det enklare att utvecklas inom de “högre” stegen.

Steg sju och åtta handlar om meditation och meditationens mål (frid). Träning inom de lägre stegen gör dessa sista steg, mindre svåra.

Nu finns det en mängd olika stilar inom yogan, många moderna som enbart siktar mot det fysiska resultatet: flexibilitet och kroppskontroll (där finns ofta en del meditativa inslag, som mest tjänar som avslappningsövningar).

Det spelar enligt mig inte så stor roll vilken yoga du prövar på, bara du gör det med närvaro och uppmärksamhet på din kropp, dina känslor och dina tankar. Att du tar dig tid att “göra” och “känna efter”. Vissa stilar är mer fysiskt krävande, andra mer lugna.

Som nybörjare behöver du inte bekymra dig för om du klarar det eller inte. Att enbart försöka göra olika Asanas kommer att ge något. Med tiden ganska mycket. Kanske kommer det förändra ditt liv. Ditt sätt att tänka och känna och hela din världsbild.

Men för det krävs mycket engagemang, du måste förmodligen offra en del av innehållet i ditt nuvarande liv.

Är du motiverad till det?

Ett yogaretreat där vi börjar med basala yogaövningar. Helt enkelt yoga för nybörjare enligt uråldig och grundläggande hathayoga. En kurs på Hästekasen som opererar enligt “öppna gårdar” principen. Vi serverar vegetarisk mat, så vegetarianer är mer än välkomna. Samtidigt är det också ett yogaläger där vi blandar stilar och anpassar passen efter väder och gruppens känsla. Ibland är fokuset mer på att göra yoga tillsammans än att instrueras. Vi pratar om meditation och har stunder då vi försöker utveckla vår koncentration och avslappning enligt effektiva metoder. Det handlar mycket om andning då en av lärarna specialiserat sig på detta.
En yogaresa till Bohuslän helt enkelt.