Om oss / kontakt (contact)
Aktiviteter (Calender)
Hitta hit (find us)
Fridykningskurs (diving)
Yogaretreats (yoga)
Seglingskurs/hyr båt (boat)
Äventyr / paintball
Permakulturkurs
Odling & Skogsvård

Djurhållning

Jakt och fiske

Råvaror och matlagning

Bygge
  Avslutade arrangemang/projekt
 
Facebook
 
Now
 
 
 Soon  
Future

Text on Yoga history

Naked Yoga

Yoga poses

Hatha yoga facts

Yoga disciplines


SpringYoga
at Hästekasen
Swedish west coast

2018
Påsk
4 day yoga retreat

Vegetarian food of good quality
We stay at a farm in the forest close to the sea.


Content:

7.00 Morning meditation practices.
8.00 breakfast
10.00 yoga
12.00 lunch
13.00 outdoor activities (optional)
16.00 yoga
18.00 dinner
19.00
Relaxation, awareness, breathing...

Afternoon activities: forestwalks, fire.
We will try to harmonize with weather.

Fee:
Full course: 1500 skr including food and bed.

Max 6 participants + staff.

Booking/questions:
info@ hastekasen.se

Practical stuff

Bring bed linnen and towel
Bring soft yoga clothes
Take part in dishes e t c
We will be outside if possible, but most likely inside.

No to: TV, mobiles, e-mail, fictionbooks, nicotin...

Yes to instruments and long conversation, and a glass of red wine

leader:
Sebastian Näslund

 


Yoga

Yoga är modernt. Rent av trendigt. Det är också ett uråldrigt fenomen. Den har funnits som en metod för hälsa och personlig utveckling i tusentals år. Yoga handlar inte bara om de fysiska övningar som finns inom traditionen. Kroppsövningarna, eller Asanas, är ett av åtta steg inom yogan.

Målet för dessa åtta steg är att känslomässigt må bra. En känsla av frid och livskraftighet. För att må bra måste både kroppen och sinnet vara inblandat. För att kunna bearbeta känslor så måste det finnas ett visst mått av tankekontroll, eller åtminstone en en "uppmärksamhet" på vad tankarna och sinnet gör. Sinnet som en beskrivning av vad vi kan uppleva och tankarna som det sätt vi behandlar/reagerar på dessa upplevelser. Något som den moderna neuropsykologin nu börjar kunna förklara. Sinnesintryck som föder känslor som föder tankar. Och ibland det omvända: tankemönster (vanor i vårt tänkande) som leder till känslor som formar vårt sätt att se på världen. Ett uttryck för vår personlighet: egenheter, vanor, beteenden.

Steg fem och sex handlar om detta: Pratayahara och Dharana. Uppmärksamhet (awareness), tankekontroll, koncentration.

Vill du kunna ta större kontroll över tankar och känslor så krävs en hälsosam och energisk kropp.
För att träna uppmärksamheten och koncentrationen så är kroppen och andning utmärkta redskap. Steg tre och fyra: Asanas (kroppsliga övningar) och Pranayama (andningsövningar). Andningen, den kontrollerade andningen är en väg in i sinnet, ett sätt att arbeta med tankekontroll, att nå in i nervsystemets processer. En länk mellan kropp och sinne.

Steg ett och två beskrivs olika inom olika traditioner. I vissa fall beskriver det olika reningsprocesser (t ex tarmrensning), i andra fall olika sätt att förhålla sig till andra människor. Frågor om ärlighet och ansvar. Ett gott samvete och färre konflikter med sina medmänniskor gör det enklare att utvecklas inom de "högre" stegen.

Steg sju och åtta handlar om meditation och meditationens mål (frid). Träning inom de lägre stegen gör dessa sista steg, mindre svåra.

Nu finns det en mängd olika stilar inom yogan, många moderna som enbart siktar mot det fysiska resultatet: flexibilitet och kroppskontroll (där finns ofta en del meditativa inslag, som mest tjänar som avslappningsövningar).

Det spelar enligt mig inte så stor roll vilken yoga du prövar på, bara du gör det med närvaro och uppmärksamhet på din kropp, dina känslor och dina tankar. Att du tar dig tid att "göra" och "känna efter". Vissa stilar är mer fysiskt krävande, andra mer lugna.

Som nybörjare behöver du inte bekymra dig för om du klarar det eller inte. Att enbart försöka göra olika Asanas kommer att ge något. Med tiden ganska mycket. Kanske kommer det förändra ditt liv. Ditt sätt att tänka och känna och hela din världsbild.

Men för det krävs mycket engagemang, du måste förmodligen offra en del av innehållet i ditt nuvarande liv.

Är du motiverad till det?


In nature Yogahall